> Rozcestník

Studování ve Finsku 2012

Na sever a na jih, čili cesta z Finska

29. 05. 2012 - 24. 06. 2012

Můj pobyt ve Finsku se naplnil, nezbytné studijní povinnosti jsou splněny, je čas vydat se na cestu domů. Dyžuž ale trávím půlroka ve Skandinávii, přišlo by mi škoda nepoznat i kus Norska. Plány s pronájmem vozu v Česku krachly, nebyla posádka. Rozhodl jsem se vyrazit na vlastní pěst. Prozkoumat sever Norska a užít bezesné noce za půlnočního slunka.


Vstupte..

Procházka parkem Patvinsuo

18. 05. 2012 - 21. 05. 2012

Přes Couchsurfing se mi ozvala Ivča, co studuje Erasmus nahoře v Kajaani, že projíždí na kole jih Finska a že by se stavila v Joensuu a něco podnikla. Plán A byl pujčit loď a projet národní park Kolovesi, což je jezerní park a významné útočiště Tuleně kroužkovaného. Jenomže žel bohu, půjčovny tu otevírají až od června, sezona ještě nezačala, loď není k mání. Volíme nakonec plán B - národní park Patvinsuo.


Vstupte..

Utra - Barbecue a První Koupačka

13. 05. 2012 - 13. 05. 2012

Je půle května, teplota už stoupla přes desítku ba dokonce skoro k patnácti, všechno se začíná zelenat, všechno pučí. Na břízách všude kolem začínaj rašit lístky, jarní čas přišel do Joensuu! Na kraji města je v řece ostrov jménem Utra, oblíbená destinace pro táboráky a posezení. Podobně jako v Česku je i ve Finsku opekání buřtů, čili grilli makkara, v oblibě. A tak jsme vyrazili opíct buřta, něco ugrilovat a když se nám takhle oteplilo a ledy konečně rozmrzly, osmělili jsme se i k několika tempům.


Vstupte..

Výlet na jih

17. 04. 2012 - 30. 04. 2012

Finská zem může nabídnout jezera, lesy a odlehlou čistou přírodu bez turistů. Pokud ale chce člověk krom toho vidět i pěkný město a trochu kultury, pochodí v této zemi už hůře. A nakonec, jaro ke konci dubna tu bude pod sněhovou závějí taktéž marně hledat. A tak jsem druhou půli měsíce dubna věnoval výletu na jih, v němž jsem spojil návštěvu čtyř měst při pobřeží Baltského moře - Finské Helsinky a Turku, Polský Gdaňsk a metropoli Estonska, Tallinn. V úvahách a plánech figurovalo i několik návštěv přírodních krás - jednak Helská kosa v Polsku a jednak národní park Lahemaa v Estonsku - čas a počasí se ovšem postavily proti a cesta nakonec dopadla čisto městsko-kulturně.


Vstupte..

Předjarní Joensuu

05. 04. 2012 - 05. 04. 2012

Začal Duben, za pár dní jsou tu Velikonoce. Vyrazil jsem do města, vyhlížet jaro...


Vstupte..

Koli - první jarní výlet

31. 03. 2012 - 01. 04. 2012

Uběhl asi měsíc od mé návštěvy Toma v Jyväskyle, a tak tentokrát přijel na návštěvu Tom a dokonce nepřijel sám. A protože dle kalendáře už je jaro, tak jsem na víkend naplánoval první jarní výlet - do národního parku Koli.


Vstupte..

Widerness weekend

16. 03. 2012 - 18. 03. 2012

O účasti na akci nazvané Wilderness weekend, o nových zkušenostech, o správném přístupu k saunování, polární záři a taky o tom, proč předem dobře zvážit zásnuby s finkou.


Vstupte..

Jyväskylä a Světový pohár v Lahti

03. 03. 2012 - 04. 03. 2012

Obdržel jsem pozvání od kamaráda, co též studuje ve Finsku prostřednictvím Erasmu, pro změnu v Jyväskyle. Příležitost k výletu jsem chytil za pačesy, sednul na vlak a rozjel se navštívit Toma. Víkend bude nabitý. Mám proto přibalané dvě důležité věci - Českou vlajku, abych měl čím mávat na naše reprezentanty na Světovém poháru v Lahti a běžky, bo se prý chystá nedělní výlet krajinou v okolí Jyväskyly.


Vstupte..

Zimní výlet do Laponska

28. 01. 2012 - 04. 02. 2012

Když člověk tráví zimu ve Finsku, kolem vidí všude jen bílou a při cestách do školy mu všudypřítomný mráz neustále provokativně masíruje nosní dírky, nemůže nezatoužit prohnat svá prkénka zasněženou finskou krajinou. No, a tak dyž už tak už, říkáme si. Objednáváme auto a poháněni romantickou představou jasných nocí ozářených Aurorou Borealis razíme za polární kruh do severního Laponska. Za cíl volíme národní park Urho Kekkonen, který se zbytkem Finska poněkud kontrastuje svým "hornatým" terénem.


Vstupte..

Sobotní odpoledne v Joensuu

21. 01. 2012 - 21. 01. 2012

Přišel druhý víkend v Joensuu. Na sobotní odpoledne jsme s děckama naplánovali průzkum města, podívat se k jezeru no a večer opět něco dobrého uvařit. Počasí ale hrálo proti nám a v sobotním popoledni jsme se v centru města našli v chumelenici a až nezvykle vlezlé zimě. Bylo tedy třeba improvizovat. Výlet jsme nakonec odbyli krátkou procházkou po pláži, sáňkovačku patrně na jednom z největších místních svahů a zakončili návštěvou v Alkošopu a večeří v českém stylu, tedy klasickým bramborákovým obžerstvím.


Vstupte..

První týden

07. 01. 2012 - 08. 01. 2012

Pobyt tady ve Finsku se rozjížděl pozvolna. První týden byl vy znamení papírování, seznamování, plateb a nákupů, Orientation kurzu a samozřejmě finské rýmičky a kašlíčku.


Vstupte..



> Rozcestník