> Rozcestník > Studování ve Finsku 2012

Sobotní odpoledne v Joensuu

| Zápisky | Fotky |


O prvním víkendu byl výlet zhacen nachlazením. Druhý víkend se již ale cítím lépe, rozhodnul jsem se někam vyrazit. Domluvili jsme se tedy s holkama z Německa, Surendrou z Nepálu a přidal se i Michal, který se ve čtvrtek vrátil z vánočních prázdnin doma v Česku.

Namísto nachlazení se objevil jiný nešvár, a sice počasí. Obloha byla zatažená a sněžilo a zima byla vlezlá. Nikdo neměl chuť pouštět se do velikých akcí. Výlet jsme tedy odbyli cestou kolmo k jezeru, do přístaviště a na pláž. Pěkně sme se tam pokochali a vyfotili. Překvapením pro nás bylo, že ač byla kosa jako prase, tak jezero nebylo pořádně zamrzlé! Bylo celé pokryto sněhem, ale pod tím se skrývala spíše čvachta, než led. Příliš bezpečně to nevyhlíželo a z procházky po jezeru tedy též sešlo. Inu další plán byl podívat se do kostela, té krásné stavby, co mne každý den při cestě do školy po mostě přes řeku lákala k návštěvě. Třeba alespoň tu pochodíme. Nepochodili, kostel zamčený. Což naplat, za kostelem množství děcek se svými saněmi okupovalo patrně jeden z největších svahů ve městě. Jasně, to je naše chvíle! Tasíme igelitové tašky, mísíme se mezi caparty a společně s nima užíváme zimních radovánek!

Byla to psina. Nicméně po chvíli, zřejmě jednak proto, že jsme na svah věkově nezapadali a jednak také proto, že jsme měli sníh všade a kosa nám byla, jsme naznali, že je čas pořídit nějaký alkohol. Ke koupi zboží tohoto druhu ve Finsku slouží spešl Alkošopy (v běžném obchodě je možné koupit pouze pivo). Už první den jsme byli od našich tutorek instruováni, kde takový Alkošop hledat, a tak jsme neomylně vyrazili obstarat zásoby vína. Večer je totiž na pořadu vaření, a to v českém stylu!

Pro naší skupinku sedmi lidí mícháme těsto na bramboráky z adekvátního množství čtyř kilogramů brambor. A abychom to neměli příliš chudé, navařili jsme hrnec chutného sósu. No a tak sme si narvali nácky, hrdla prolili vínem a Glögi, což je jakási tekutina, polotovar, něco jako nealkoholický svařák (byť poměrně chutný, pochopitelně patřičně námi obohacen o rum). No a tak jsme si udělali hezký večer:-)




| Zápisky | Fotky |



> Rozcestník > Studování ve Finsku 2012