> Rozcestník > Cesta přes půl světa 2013 až 15

Život na vinohradu

| Zápisky | Fotky |


Druhé dlouhodobější novozélandské kotviště jsme nalezli v Amberley, kousek severně od Christchurch. Co do bydlení jsme povýšili. V obchodě sme vystavili inzerátek a ozvali se nám Marylin se Stevem, pár v důchodu, co žije v usedlosti kousek za městem. Mají 5 koní a poníků, stádečko ovcí, uřvanou kočku, kravku - taková malá domácí farmička. Dostali sme k dispozici kus jejich domu, komfortně zařízený apartmánek 2 + 1/2, čili ložnice, obývák s krbem a koupelna plus kuchyně sdílená s domácími. A to za $140 týdně pro oba, což je velice solidní cena. Jen jednou za čas dostanem za úkol dát seno zvěři, to když domácí odjedou na pár dní do svého druhého domu v Hanmer Springs, hodinku jízdy odtud. Takže ve finále se sem tam přihodí, že máme celý velký dům sami pro sebe.



Do práce jezdíme na vinici ve Waipaře, céca 10 km z domu. Konkrétně na vinici Waipara Hills, známými doporučenou, coby velmi příjemné a férové pracoviště, kde se slušně platí. U protinožců nastala zima a na vinici je co dělat - odstříhat šlahouny navázané z loňské sezony, vytahat je z drátů a navázat nové pro příští rok. Vinice pokrývá plochu desítek hektarů, čili práce je dosti na dva až tři měsíce.

A skutečně, jen co sme se trošku rozjeli, nebyl problém minimální mzdu překročit se slušným náskokem. Pochvalujeme si to, je to tu celkově asi lepší job, než na jabkách. Akorát, že na těch suchých klackách si člověk při práci tolik nepochutná, jako na čerstvých jablíčkách. Nutno ale dodat, že nejhorší zímní práce na zélandských vinicích bývá tzv. stripping, čili vytahování nastříhaných šlahounů z drátů pryč. To se obvykle dělá ručně a je to slušná dřina. My sme ale chytili tu správnou vinici, jelikož tady na to mají mašinu. Ručně se u nich dělá jen hlavní střih (main cut), ostříhávání (trimming) a navazování (wraping), což je práce vcelku příjemná a zejména na main cutu se dá dobře vydělat.



Práce byla původně přislíbená až do konce srpna, ale jelikož makáme jak šroubci, budeme mít patrně hotovo nejpozději v polovině měsíce. Proto už sháníme další job na zbytek zimy.

O víkendech nám zbývá času (soboty jsme dělali jenom zkraje), ale nikoliv tak energie. Takže velký výlety teď moc nepořádáme a zmůžem se akorát na každosobotní návštěvu plovárny v Amberley, prohřát těla ve výřivce a pak taky sme si každý pořídili plavecký brýle, takže polykáme bazény jedna báseň. To mimojiné rovněž proto, abychom si přes zimu vodu úplně neodcizili a až se zjara trochu oteplí, byli nachystaní opět smočit pádla v proudu! Podobně jako na jabkách se aj tady občas dostane na nějaký ten večírek bo pracovní kolektiv je tu rovněž betelný.

Češi tu ale moc nejsou. Krom místních tu početně jasně vyhrávají francouzi. Zřejmě mají to vinařstí v krvi, a tak i u protinožců přirozeně směřují na vinice.

Poctivý výlet sme za celou dobu tady podnikli jen jeden, do lázní Hanmer Springs. Naši domácí tam mají chalupu a pozvali nás na návštěvu. Je to na Zélandské poměry pěkný městečko se spoustou zeleně, obklopený krajinou, která se ne nepodobá té kolem Queenstownu či Wanaky. Jen hladina jezera zde schází.

Vyrazili jsme pouze přes noc a na jeden den, takže větší výšlap se nekoná. Akorát sme si vyhépli pro výhled na Conical hill, malý kopeček rostoucí přímo z ulic a potom nás Marilyn se Stevem vyvezli nad město tam, kde začíná pohoří Molesworth a to stálo za to. Nádherná krajina spíše vyprahlých hor, trochu připomínající sjezd z Arthurs passu směrem do vnitrozemí. Leží tu hovězí farma, jež okupuje na 80km dlouhý území, táhnoucí se vlevo i vpravo do dáli širokým údolím. Prý odtud pochází ty výborný zélandský stejky..



Coby tečku za tím fajným výletem nešlo vynechat koupel v sýrou jemně čpících horkých bazénkách místních lázní. Je to tu vyhlášený, takže hlava na hlavě. Mezi těmi hlavami sme ale náhodou narazili na kámoše z Willisbrooku z jablek, Lídii a Daniela z Itálie. Takže prokecaný tři hodinky v lázni utekli jak nic a výlet je u konce a s ním vlastně i celé působení v Amberley, jelikož příští víkend se stěhujem na špárgl farmu u Rollestonu na druhou stranu od Christchurch.






| Zápisky | Fotky |



> Rozcestník > Cesta přes půl světa 2013 až 15